Menu

Napapiiri - arktisen alueen raja

Pohjoinen Napapiiri on yksi maapallon leveyspiireistä ja sen pohjoispuolista aluetta kutsutaan arktiseksi alueeksi. Pohjoinen Napapiiri määrittää yöttömän yön tai keskiyön auringon esiintymisen etelärajan ja vastaavasti kaamoksen, sydäntalven auringottoman alueen etelärajan. Napapiirin pohjoispuolella aurinko on horisontin yläpuolella aikakin yhden vuorokauden vuodessa ja vastaavasti vähintään yhden vuorokauden sen alapuolella. Napapiirillä nämä tapahtuvat täsmälleen kerran vuodessa, kesä- ja talvipäivänseisauksen aikana.

Pohjoinen Napapiiri sijaitsee tällä hetkellä noin 66,5º leveysasteella, mutta sen paikka vaihtelee hieman ajan mukaan pohjautuen vaativaan laskentaan. 

Vaikka valon määrä Rovaniemellä on keskimäärin sama kuin muualla Suomessa, kesän ympärivuorokautinen valoisuus ja talven pimeys tuovat elämään oman vivahteensa. Kesällä elämä Napapiirillä on vilkasta ja päivät pitkiä. Valoisuus houkuttelee valvomaan ja vierailija voi kokea nukkumisen haasteelliseksi. Mutta Rovaniemen kesä tarjoaa paljon tekemistä ympäri vuorokauden!

Keskiyön aurinko ja kaamoksen kaunis sininen valo sekä koko muuttuvan valon ja pimeyden kirjo niiden välillä on itse koettava, jotta ne voi ymmärtää.

Joulupukki & Pajakylä

Rovaniemellä Napapiiri kulkee lentoaseman pääkiitoradan poikki ja se on fyysisesti ylitettävissä esimerkiksi Joulupukin Pajakylässä. Vierailijalle Napapiirin ylittäminen mitä mielikuvituksellisimmin keinoin on perinne, jossa siirrytään etelästä pohjoiselle, arktiselle alueelle. Ylityksen voi tehdä kerran tai yhä uudelleen, joka kerta eri tavoin.

Napapiirillä joulupukki on tavattavissa kammarissaan vuoden jokaisena päivänä. Ethän unohda myöskään vierailla Joulupukin pääpostissa, missä ahkerat tontut vastaanottavat vuosittain tuhansia ja tuhansia kirjeitä ja lahjatoiveita. Heti Pajakylän vierestä löytyy myös Joulupukin oma kotiluola. Halutessasi voit osallistua vaikkapa piparkakkujen koristeluun tai piipahtaa tervehtimässä jääkuningatarta.
 

X

FI | EN
Facebook